U-landshipsterns kimchi

Häromdagen så kollade jag igenom de sökbegrepp som gjort att människor hittat min blogg. Jag har inte fantastiskt många besök per dag, men jag skriver ju inte tusen inlägg om dagen heller. Tittade på listan, som brukar bestå av ord som ”siktkaka” eller, usch,
sikt kaka” och ”sur deg
samt ”Tjongs kök”. Det sistnämnda är vad maken söker på när jag informerar om att jag har postat något. Han menar nämligen att det går snabbare att googla på ”Tjongs kök” än att skriva
t-j-o-n-g-i-k-a-s-t-r-u-l-l-e-n-punkt-w-o-r-d-p-r-e-s-s-punkt-c-o-m
Vet inte om det är sant men varje vecka så har jag ”Tjongs kök” som ett av sökorden. Den här veckan så hade jag ”Tjongs kök-puss” men fattade inte att de var skrivna vid samma sökning. Så jag ba’ Asså det är nån som har hittat till min blogg genom att skriva ”puss”.. eller??…AhhhhHAAAA” så vände jag mig om och där satt han, min ektemann, och log lite finurligt. Hur gulligt som helst.

Kul att jag är så trög att jag tror att någon har hittat till min blogg genom att googla på ett ord jag aldrig använt förrän idag. PUSS.

Tänkte ge er ett recept på kimchi. Eftersom surdegshipster:arna?/erna?/sarna? (hur tusan skriver man hipster i bestämd form plural?) blev till surkålshipsters (här och här) så borde jag ju dela med mig åt alla som vill fortsätta gå med halsduk inomhus (de blev senare korvhipsters men jag är inte där ännu, ska dock köpa en bok). Det finns en hel del recept på internättet men många är lite krångliga och vill att man skall laga en marinadsmet med rismjöl, hetta upp vatten och andra ingenjörskonster à la i-land. Här i väst gör vi på följande sätt:

Kimchiiiiiii (till 2 personer i ett par veckor beroende på hur mycket kimchi du äter – ca 1,5 liter). Du behöver:

Dag 1
1 stort kinakålhuvud eller två små
ca 3 msk salt
Dela kålhuvudet i mindre bitar men spara några hela blad. Lägg i en bunke och salta ordentligt, blanda väl tills det vattnar sig och täck mer saltade hela blad. Täck med plastfolie eller ett lock och låt stå över natten.

Dag 2
Kålen från dag 1
0.5-1.5 dl cayennepeppar (inte från santa maria eller dyl, köp riktig gochukaru/고추가루 om du är i sthlm/malmö eller lägg ner projektet – sorry men du vill inte att din kimchi ska se ut eller smaka så här)
½ dl salt
2 msk socker
½ purjolök
0.5-1 vitlökshuvud
1-2cm ingefära
Tryck kålen mot bunkens kant och pressa ut överflödigt vatten. Häll ut. Strimla purjolöken och riv ingefäran. Blanda med kålen och pressa ner vitlöken. Häll över kryddorna lite i taget och blanda ordentligt mellan varven. Här är en handske att rekommendera annars kan det göra ont att klia sig i ögonen efteråt. Smaka av, när kimchin är god men lite för salt är den klar. Jag har aldrig mätt upp hur mycket kryddor jag använder, men chansar på att det är ungefär så här. Täck med de hela bladen (som du kan blanda med kimchin så att de får kryddor på sig) och låt stå över natten eller ännu längre. Nu har fermenteringen börjat. Lägg kimchin i en glasburk, täck med täckbladen och tryck till. Ställ i kylskåp. Kom ihåg att trycka ner kimchin lite då och då, den kommer nämligen att fortsätta fermentera i kylen och bubbla och bubbla. Servera till ris med bulgogi, gör en kimchigryta/김치찌개, ät med pannkakor, gör glass – det är ditt liv, din kimchi.

Puss.

ps. Hittar ingen bild och orkar inte ta en ny. Lägger upp en bild imorgon. Håll tillgodo med en gammal, och liten en så länge.

Annonser
Det här inlägget postades i Experimentera mera, Grönsaker, Surdeg, Vegetariskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till U-landshipsterns kimchi

  1. Soon-Young Chai skriver:

    Hej,
    Vad underbart läsa om ditt kimchi recept!
    Jag är riktigt stolt över dig. Du har blivit mer koreanska än jag är.
    Låt Ingrid också lära sig om koreanska smaklökar, då kommer hon känna sig hemma när hon åker till Korea.
    Många kramar och pussar från mamma

  2. Katla skriver:

    Vad gött det verkar vara! Detta får jag ge mig på någon dag när jag inte är så jäkla trött 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s