En barnlek barnmat

Uppifrån och ner: fruktpuré, grönsakspuré, kycklinggryta m ris, fiskgryta, linsgryta

Fjantmamman älskar mat, hon älskar att äta den, att läsa om den, att tänka på den och att prata om den. Fjantmamman är lyckligt lottad, för hennes bebis verkar tycka att det är lika roligt med mat som hon gör. Ja, fjantmamman – jag alltså – tycker så mycket om mat att jag ansåg det värt mödan att börja skriva om det. Fjantas föddes en gång för länge sedan i april. Sent i augusti sög hon på sin första gurkbit. Tidigt i oktober tog hon sin första sked palsternackspuré. Palsternackspurén byttes mot potatis, som byttes mot morot, som byttes mot palsternacka+morot, som byttes mot morot+pumpa och så vidare. Nuförtiden äter hon något som kan likna vuxenmat, dock utan salt och dessutom serveras den efter en omgång med stavmixern. Igår kväll fick jag ett ryck och gjorde sjuka mängder barnmat. Mer än 3 liter. Eller nåt. Den här maten kan ju egentligen ätas av stora barn, då kan man lägga till lite salt och kanske en och annan chili. Maten som lagades var: Kycklinggryta med kokosmjölk och ris; Linsgryta med röda grönsaker; Fiskgryta med kokosmjölk och potatis samt en liten vanlig grönsakspuré. Allt provsmakades av Fjantpappan som, sin skepsis till linser till trots, tyckte om allt som lagades! Kom ihåg att du bör ha en massa små burkar och plats i frysen innan du sätter igång – annars har du en omgång av frystetris framför dig.

Gå nu och handla
1 burk kokosmjölk
1 butternutpumpa
5 morötter
2 ganska stora palsternackor
300 gram kyckling (jag äter ju helst inte kött, men den här kycklingen köpte jag härifrån)
300 gram vit fisk
1 fänkål
1,5-2 lökar
6 vitlöksklyftor
½ paprika
5 tomater
4 potatisar
2.5 dl kokt ris
1 dl röda linser
Dill
Koriander
1 lagerblad
Kryddor
(3 vitlöksklyftor + 2 cm ingefära)

Vi börjar med kycklingen: Koka kycklingen i ca 30 minuter, lägg i några vitlöksklyftor och en liten bit ingefära om du vill. Skala och dela 1 palsternacka och pumpan (1/3) i mindre bitar. Stek gärna grönsakerna i ugnen tills de blivit mjuka (jag pallade inte utan kokade istället). Hacka en halv lök och två vitlöksklyftor och stek på svag värme i lite olja. Tillsätt de ugnsstekta/kokade grönsakerna och häll på 1-1,5 dl koksmjölk samt ca 2 dl vatten. Krydda med en rejäl tuss med koriander och lite paprikapulver. Låt koka upp, lägg i kyckling+ris, spä med vatten och mixa till lämplig konsistens

Och så fisken: Skala två potatisar och en palsternacka, dela i mindre bitar och koka tills de är mjuka. Hacka en halv lök och 2 vitlöksklyftor och stek i olja på svag värme i en traktörpanna. Hacka fänkålen och lägg i den med. Låt allt steka tills det är mjukt och lägg i fisken delad i bitar. Lägg på en bukett med dill och häll över 2-3 dl vatten samt 1 dl kokosmjölk. Koka tills fisken är klar. Mixa gryta och grönsaker till önskad konsistens.

Till sist linsgrytan: Stek ½ hackad lök och två vitlöksklyftor i olja i en gryta tills de är mjuka. Skär upp en halv paprika och tre små morötter i mindre bitar och lägg i grytan. Hacka tomaterna (jag skalade mina, men det gör du som du vill, tomatskal är lite småtrist när det ligger ihoprullat i en sås) och tillsätt även dem. Krydda med lagerblad och örter (jag tog timjan och koriander). Låt puttra en stund och häll ner linserna och ca 1.5 dl vatten. Koka i ca 20 minuter tills morötterna är mjuka. Ta upp lagerbladet och mixa till åtråvärd konstistens.

Det känns ibland lite väl… tungt (?) att servera sån här mat till frukost. Jag brukar istället koka ett milt grönsaksmos som jag blandar med hirsgrötspulver. Idag tog jag 2 morötter, 1/3 butternutpumpa och två små potatisar. Kryddade med lite franska örter och kokade i 20 minuter. Mixa.

Annonser
Det här inlägget postades i Barnmat, Grönsaker. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En barnlek barnmat

  1. Annika skriver:

    Har gjort både fisk- och linsgrytan flera gånger och de har verkligen uppskattats av vår dotter. Så smakrika att även vi föräldrar tycker att det smakar gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s