Alternativt brödslagsmål

Ibland har man haft sin mor (och far) på besök, och ibland har man varit så gästvänlig och förutseende att man köpt filmjölk för att modern skall få den frukost hon är van vid hemifrån. Men en vecka senare står du där, med en halvliter filmjölk i kylskåpet vars bäst före-datum sakta kryper närmare. ”Det är ju inte hela världen att slänga ett par deciliter filmjölk” tänker kanske du. Eller så undrar du varför jag inte vill äta fil till lunch (för att yoghurt är godare!). Oavsett anledning så står filen där och oavsett anledning till att den står där så finns det få matlagningsögonblick som är så förlösande (shit, jag sa ju att jag  aldrig använda det uttrycket mer efter att jag fött barn – om det inte hade med barnafödande vill säga. If you haven’t been there. You don’t know. I have the t-shirt) som att bli av med matrester som är nära papperskorgsdöden. Ja, det är ju rätt kul när det smakar gott också. Inte krystkul kanske, men det är ju inte mycket som är så kul. Ehm. Jaja. Vad pratade jag om? Jo, jag bakade upp filmjölken, gjorde filmjölkslimpa med solrosfrön. Mumma. Men, först till det bröd som bakades i fredags/lördags. Inspirerad av det gotländska slagbrödet bestämde jag mig för att skapa ett lika saftigt och hållbart bröd med med andra smaker. So, here goes:

Slagbröd med tranbär och kummin (2 limpor)

Dag 1, kväll
5 dl hett vatten
3 dl rågsikt
3 dl grovt rågmjöl
0.5 dl rågkross
0.5-1 dl surdeg

Blanda grynen/mjölet och häll över det heta vattnet. Blanda väl (slå degen) och häll sedan ner surdegen. Knåda ordentligt, det är tungt det här, tänk nu på att det är tur att du inte är gotländsk bagare eller bondmora från några decennier sedan. Täck med plastfolie och titta på På Spåret (vilka är Krister och Morgan?).

Dag 2
1 dl hett vatten
3/4 pkt jäst
½ dl ljummet vatten
2-3 tsk kummin
½ dl farinsocker
2.5 dl rågsikt
100 gram torkade tranbär + hett vatten

Häll det heta vattnet över rågskållningen från igår. Blanda ut jästen med det ljumma vattnet och blanda med skållningen. Häll allt i köksassistenten (eller kavla upp ärmarna och förbered armmusklerna för dagens träningspass, jag har assistent så mitt gäddhäng får hänga kvar). Blanda ner kryddor, socker samt mjöl och knåda en stund. Lät jäsa i 45 minuter. Lägg tranbären i en skål och häll det heta vattnet över dem, låt stå.

45 minuter senare
1 dl mörk sirap
3.5 dl rågsikt
knappt 3 dl vetemjöl
2 tsk salt

Blanda ner tranbär, sirap, mjöl och salt och knåda igen. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord (fy bövelen var kladdigt det är, men det är alltid värt det. Bästa brödet bakas med råg) och dela i två delar som du formar till bullar. Låt vila i ca 20 minuter. Knåda/vänd sedan ihop degarna till två limpor som får jäsa i 30 minuter. Sätt in i 250 grader och sänk genast till 200. Grädda i 45-50 minuter. Ta ut, linda in i bakduk och låt vila över natten. Mums. Transbär och kummin går inte av för hackor.

Idag bakade jag den redan omtalade filmjölkslimpan, efter ett gammalt hederligt recept som jag fått från en gammal (inte till åren utan i relationen med mig) hederlig vän; Josefine. Det kan egentligen modifieras efter skafferiets förmåga men grunden är 9 dl vanligt mjöl och 5-6 dl gryn och annat. Att lägga till russin eller andra torkade bär (tranbär hade kanske varit passande med de tog slut igår) är en god idé. Solrosfröna är lite av ett måste, för de reagerar med… nånting och blir gröna. Vackert. Här är grundreceptet:

4.5 dl vetemjöl
4.5 dl grahamsmjöl
2.5 dl vetekross
1 dl vetekli
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl farinsocker
1,5 msk bikarbonat
1 liter filmjölk

Blanda torrvarorna, se till att bikarbonaten är väl utblandad. Jag hade ner lite russinrester från gårdagens lussekattsbak (ca 1 dl). Häll ner filmjölken och blanda väl. Fördela i två smorda, bröade formar. Grädda i 200 grader i 40 minuter, sänk sedan till 100 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Ta ut, låt svalna och gör dig sedan en smörgås med ett tjockt lager smör och en god stark ost.

Sa jag att LCHF (lavkarbodiett som det heter) har gjort så att smöret är slut i väst? Så är det. Vi har smørmangel.

Lågt av kolhydraterna (hahahahaaa) att ta julbaket ifrån mig.

Annonser
Det här inlägget postades i Baka, Mjöl, Surdeg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alternativt brödslagsmål

  1. Anonym skriver:

    Hej,
    Trevligt att höra ”min” filmjölk gjorde nytta!
    Jag gillar inte heller slänga mat i onödan; du är lik mig/min dotter.
    Kram mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s