Pepparkaka för pappaledig

Igår arbetade maken sin sista dag inför sin pappaledighet. Det är nämligen så att jag ska ut i arbetslivet igen. Fattar noll. Ingen Fjantas om dagarna? Pfff. Nu pratar vi som något annat.

Jag brukar som sagt ge bort lite av de bakverk som produceras i det MamaTjong:ska hemmet då varken jag eller mina familjemedelmmar är kapabla att äta upp allt. När det då var dags för den avslutande dagen dök jag upp på kontoret med ett par hemlagade muffins. Om du känner att det är dags för avsked, påhälsning eller bara är sötsugen så är detta tillfället att ta i akt! Här får du mjuk pepparkaka eller pepparkaksmuffins (ca 14 st)

3 ägg (alt. 2.5) dl socker
50 gram smör
1 dl mjölk/yoghurt/fil/vatten

3 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker
3 (3.5) dl vetemjöl
Knappt 2 msk/6 tsk pepparkakskrydda
 (en hemgjord sats är 5.5 tsk och räcker gott) ev 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon (eller apelsinmarmelad – beroende på vilken smakkombination du är ute efter)

Smöra och bröa en form eller placera muffinspapper i en muffinsform. Om du väljer att blanda i sylt eller bär så utgå ifrån den mindre mängden socker och den större mängden mjöl – parenteserna helt enkelt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskrydda i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i mjölken/vätskan och låt det bli varmt. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt smör- och mjölkblandningen och blanda med kraftiga tag (vispa inte, då blir kakan seg). Vänd ner sylt eller marmelad. Grädda i 180 grader i 40 minuter om du gjort en kaka och ca 15 om du gjort muffins.

Har redan nämnt hur man gör egen pepparkakskrydda men här kommer receptet igen
2 tsk kanel

2 tsk malen kardemumma
1 tsk mald ingefära

½ tsk malda nejlikor

Mät upp och blanda.

Garnera dina muffins med en god topping, dessa fick lingontopping som matchade smaksättningen på smeten. Det är samma gamla vanliga toppingrecept som jag jämt använder men med viss modifikation

100 gr färskost
100 gr smält avsvalnat smör

1 msk citronsaft

1,5 dl florsocker

½ dl rårörda lingon

Vispa väl och häll upp i en plastpåse/spritspåse. Låt den kallna lite och spritsa vackert.

Sa jag att vi har smörmangel? The Colbert Nation rapporterar.

Annonser
Det här inlägget postades i Efterrätt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s