Julklappar eller bara en klapp

Julen är slut och likaså året. Jag tillbringade julhelgen med att krama på min dotter och hälsa på familjen i olika delar av landet (Trött på att resa.. Spanien nästa år?). Vi hade redan på förhand avtalat att vi inte skulle köpa presenter till varandra så jag kom med några ätbara, hemlagade alternativ istället. Årets jul är ju slut men det är inte för sent att planera nästa års presentbakande. Eller bara laga nåt gott. Här kommer, apelsinmarmelad, brända mandlar och rocky road (fast bara på bild, det är Leilas recept, är inte överförtjust i hennes… sliskighet? Så du får googla).

Apelsinmarmelad (sjukt många burkar)
1.5 kg apelsiner (ca 8 st)
1,25 liter vatten
2 kg socker (1 paket)
2 citroner
1 msk citronsyra

Dela apelsinerna i fyra delar och skiva tunt. Spara kärnorna, om det inte är så många (navelinas är kärnfria) så leta i en närbelägen citron. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vattnet. Lägg kärnorna i en tekula och lägg i. Låt koka i ungefär en timme. Ta upp kärnorna. Häll i sockret, lite åt gången och blanda väl. Koka kraftigt i 15-20 minuter (beror på hur vid kastrullen är). Gör ett marmeladprov – lägg en matsked marmelad på en tallrik och låt svalna i kylen, dra en sked över vätskan, om det blir ett spår som inte flyter ihop så är marmeladen klar! Häll upp en deciliter i en skål och blanda med citronsyran. Blanda ut i resten av marmeladen och låt stå några minuter. Häll upp i rengjorda burkar och förslut.

Brända mandlar
4 dl mandlar
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk kanel

Häll allt en i en gjutjärnspanna och koka tills vätskan ser ut som bubblig sirap. Ta av från värmen och rör till sockret har sockrat sig. Ge det en omgång över värmen igen och rör, rör, rör tills sockret smält. DET FÅR INTE BLI BRÄNT! Häll upp på ett bakplåtspapper som du smort med lite olja. När du ett par dagar senare tröttnar på dina brända mandlar (ifall du har kvar några vill säga) så kan du krossa dem i en mortel och strö på glass. Shit pommes frites vad gott. 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s